Archív predošlých hodín Online Clubu s Ivkou

„Prišlo to tak zo dňa na deň, celá tvár mi akoby ovisá...“

S týmto smutným výrokom – a zároveň smutným výrazom na Vašej tvári, sa často stretám na mojich kurzoch.

Ja viem, život plynie, my robíme všetky tie povinnosti, celé je to také zautomatizované.. A zrazu, v jeden deň, zahľadíme sa po dlhšej dobe na seba do zrkadla, a už to nesedí. Už tie črty tváre nie sú presne tak, ako ich máme zapamätané. Trochu ovisli líčka, sú také prepadnutejšie, od nosa k ústam (niekedy až k brade) sa nám ukazuje nejaká nepekná čiara, ktorá tam doteraz nebola. Nejaký máme smutný pohľad, či ovisnuté viečka?

Stalo sa Vám to? Mne veru áno.

 

 

Nebol to ale odraz v zrkadle (asi som nikdy nemala toľko času, aby som sa v ňom podrobne študovala), ale jedna fotka. Viete, taká, keď Vás fotí profesionálny fotograf, ale Vy sa nevidíte, ako sa tvárite. A potom mi dal na výber niekoľko záberov, ale ani jeden sa mi nepáčil. Nebola to samozrejme chyba fotografa – fotky boli krásne nasvietené, všetko nádherne zaostrené... Len tá modelka sa mi už nepozdávala.

Študovala som, ako je to možné, že na každom zábere vyzerám ako nejaká stará teta.

Potom som na to prišla. Črty tváre boli ovisnuté, a na bokoch taká rozšírená tvár.

Až kurz tvárovej jógy mi prezradil, že sú to ovisnuté kontúry tváre. Ale zároveň som tam naučila jednoduchú a príjemnú techniku, s ktorou som tento môj (teraz už bývalý) problém vyriešila.

 Čo vlastne je tá tvárová jóga? A prečo sa to volá jóga?

Tvárová jóga je komplex nielen cvičení, ale aj masáží a bankovania tváre. Všetky tieto techniky spolu tvoria dokonalý nástroj, vďaka ktorému si aj doma vieme poradiť s prejavmi času na našej tvári.

Na tvári a krku máme viac ako 50 svalov. Každý sval je učený na to, aby sa hýbal. Rovnako, ako na tele naše svaly tuhnú a ochabujú, keď s nimi necvičíme, aj svaly na tvári ochabujú a tuhnú. A to sa prejavuje ovisnutím našej pokožky. Na tele sa svaly upínajú šľachou vždy o kosť. Na tvári sa ale upínajú priamo do kože, aby sme mohli hýbať našími ústami, lícami, čelom, pokožkou okolo očí a podobne. Aby sme dokázali rozprávať, jesť, a prejavovať naše emócie. A práve toto upínanie priamo do kože je pre nás výhodou. Pretože keď precvičíme sval, po stiahnutí svalu z neho krv odíde. Po jeho uvoľnení sa do svalu dostane nová krv, s novým kyslíkom, s novými živinami. A toto „oživenie“ svalu sa hneď prejaví na našej pokožke. Po kurzoch často počúvam, že ako prvá zmena, ktorú na sebe vnímate, je taká krásna rozžiarená pokožka. A toto je ten dôvod.

Keď sa sval posilní, krásne sa vypne a črty tváre sa nám oživia. Vyzeráme mladšie.

Po cvičení je príjemné, keď si svaly premasírujeme. Aby sa uvoľnili, zregenerovali, aby z nich odišlo napätie. Masáže sú veľmi obľúbené, pretože sú príjemné a uvoľňujú nám celkový výraz v tvári. Dotykom a jemným ťahom z našej pokožky odchádzajú nahromadené stresy, ktoré si tam naše telo (bez nášho vedomia) uložilo. Zbavíme sa kŕčovitého výrazu a našu tvár zaplaví spokojnosť, jemnosť.

Masírovať tvár si môžeme iba rukami, ale aj rôznymi pomôckami, ako sú napríklad: studené lyžičky, face roller, gua-sha, alebo aj banky.

 Bankovanie tváre je veľmi príjemný a efektívny doplnok k cvičeniu a masážam. Odporúčam používať silikónové banky, aby sme si so sklenými neublížili (tie je lepšie nechať na odborníkov). V tvárovej jóge využívame techniku bankovania na prácu s lymfou. Oživíme celý lymfatický systém v tvári. Nahromadenú lymfu odvedieme do tela a urobíme priestor pre „čerstvú“ lymfu, ktorá môže lepšie odvádzať toxíny z pokožky našej tváre. Používame tvárovú banku, ktorou masírujeme väčšie svaly na tvári a menšiu očnú banku na pokožku okolia očí.

Bankovacia technika má liftingový efekt. Je veľmi obľúbená a efektívna pri stojatej lymfe – a teda pri tvorbe opuchov. Ale má veľa ďalších výhod, ako rýchlejšia regenerácia pokožky, tvorba kolagénu a elastínu, zjemňovanie jazvičiek a vyrovnávanie tónu pleti. Treba však podotknúť, že bankovanie tváre má aj svoje kontraindikácie a tiež presne určený postup. Nechajte sa preto bankovaním radšej previezť niekym vyškoleným, aby ste si neublížili.   

Vďaka tvárovej jóge si dokážeme:

  • Oživiť líčka
  • Zdvihnúť kontúry tváre
  • Podvihnúť kúziky úst
  • Zjemniť noso-ústnu ryhu
  • Zbaviť opuchov okolo očí
  • Zdvihnúť horné viečka
  • Zjemniť vrásky okolo očí
  • Zjemniť vrásky na čele – aj zvislé, aj vodorovné
  • Zbaviť dvojitej brady
  • Zoštíhliť a vypnúť krk

Netreba platiť drahé operácie, ktoré možno nedopadnú podľa nášho želania a častokrát sú iba dočasné. Netreba si dávať pichať ani drahé injekcie, ktoré nám možno aj zmenia črty našej tváre tak, ako sme si to nepredstavovali.  Pre niekoho to je najlepšia voľba, každý sme iný. Ja som skôr za prírodnejšie spôsoby, keď sa to dá.

Tvárová jóga je veľmi príjemná, lacná, je to práca samej so sebou. Môžeme ju praktizovať kdekoľvek sme. Nemusíme sa kvôli tomu obliecť do špeciálneho oblečenia, ani ísť do nejakej posilňovne. Keď sa to naučíme raz, stačí si zacvičiť doma, v aute, v práci, keď máme prestávku, alebo aj na prechádzke, či pri filme, či varení.

A netreba ani veľmi drieť, aby sme vyzerali mlado. Stačí už aj 10 minút denne a pri pravidelnosti uvidíme rozdiel. 

 

Pretože, keď každý deň urobíme pre seba jednu maličkosť a prejde rok, alebo keď na druhej strane neurobíme nič a prejde rok, tak na konci tohto roka máme dve rozličné tváre.

A o tom to je. Vďaka tvárovej jóge mám spríjemnený každý deň maličkosťou, ktorú venujem sebe. A vidím a cítim na sebe, že výsledok je krásna a rozžiarená tvár, ktorá vyzerá sviežo a šťastne.

Kto vie, ako by som vyzerala a ako by som sa cítila, keby som tých pár maličkostí pre seba neurobila?

 

Ivka.

1 komentár

  • Renáta

    Dobrý deň. Som v menopauze a rada by som svoju pleť ešte nejako oživila. Mám však problém, môže sa tvárová jóga cvičit pri rozšírených žilkách na tvári? Nezhorší to daný problém? Resp. ktoré techniky nie sú vhodné.

    Ďakujem za info

Pridať komentár